Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Επεισόδια μεγάλης έκτασης εξελίσσονται αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας, όπου είχαν προγραμματίσει ξεχωριστές συγκεντρώσεις το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κουκουλοφόροι, που παρείσφρησαν στο συλλαλητήριο το οποίο γινόταν στα Προπύλαια, του ΣΥΡΙΖΑ, άναψαν φωτιές και προκάλεσαν πολύ μεγάλες ζημιές σε καταστήματα που βρίσκονται επί της οδού Πανεπιστημίου. Αντιεξουσιαστές έσπασαν ένα κατάστημα με όπλα στην Ομόνοια και πήραν σπαθιά και άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Επίσης οι κουκουλοφόροι κατέλαβαν ένα πυροσβεστικό όχημα και το κατέστρεψαν. Οι αστυνομικές δυνάμεις "απαντούν" με ρίψη δακρυγόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων από φλεγόμενα κτίρια ενώ καίγονται καταστήματα και τράπεζες στο κέντρο της Αθήνας. Πολύ μεγάλες καταστροφές και ζημιές έχουν υποστεί τα καταστήματα γύρω από την πλατεία Συντάγματος, ενώ εδώ και ώρα εξελίσσονται συμπλοκές αποκομμένων ομάδων-διαδηλωτών στη Φιλελλήνων, τη Λεωφόρο Αμαλίας, τη Σταδίου και την Ερμού. Δύο τουλάχιστον κτίρια πυρπολήθηκαν στην οδό Φιλελλήνων και προσπαθούν να κατασβέσουν πυροσβεστικές δυνάμεις. Οι ρίψεις δακρυγόνων είναι συνεχείς. Φωτιές έχουν ανάψει και σε σημεία της πλατείας μπροστά από το σταθμό του Μετρό, ενώ μεταξύ άλλων πυρπολήθηκε και κάηκε ολοσχερώς το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας.Δύο άνθρωποι μεταφέρθηκαν ελαφρά τραυματισμένοι στο νοσοκομείο "Σωτηρία". Κλειστοί είναι οι σταθμοί του Μετρό σε Ομόνοια και Σύνταγμα.


Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησε απόψε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με αφορμή το θάνατο του 15χρονου μαθητή στα Εξάρχεια. Οι διαμαρτυρόμενοι, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου και διαλύθηκαν ειρηνικά. Συγκέντρωση διοργάνωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Οι διαμαρτυρόμενοι κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς την Καμάρα όπου και ενώθηκαν με ομάδες αντιεξουσιαστών και σχημάτισαν πορεία.


Τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη είναι εκτεταμένα με ρίψεις μολότοφ και συγκρούσεις αστυνομικών με αντιεξουσιαστές. Επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσε ομάδα νεαρών εναντίον του αστυνομικού τμήματος Συκεών Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα ένας αστυνομικός. Από τη φωτιά που προκλήθηκε καταστράφηκε το φυλάκιο του αστυνομικού τμήματος, ενώ προξενήθηκαν ζημιές στους δύο ορόφους του κτιρίου. Το κέντρο της Θεσσαλονίκης φλέγεται αυτή την ώρα, καθώς νεαροί πυρπολούν αυτοκίνητα και καταστήματα. Ανυπολόγιστες ζημιές σε εμπορικά καταστήματα, τράπεζες και εγκαταστάσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκάλεσαν νεαροί που συμμετείχαν σε πορεία αντιεξουσιαστών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο του 15χρονου.

Εκατοντάδες νεαροί -καλυμμένοι με κουκούλες και οπλισμένοι με πέτρες, σιδηρολοστούς και βόμβες μολότοφ- κατέστρεψαν εμπορικά καταστήματα, έβαλαν φωτιά σε υποκαταστήματα τραπεζών, σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας φαστ φουντ και πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων.


Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν από το πρωί μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το χαμό του 15χρονου μαθητή στην Αθήνα. Δεκάδες αυθόρμητες συγκεντρώσεις μαθητών πραγματοποιήθηκαν το πρωί στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.Τα δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου πραγματοποιούνται μόνο από Πειραιά έως Νέα Ιωνία, καθώς τελούν υπό κατάληψη οι σταθμοί της Νερατζιώτισσας και του Ηρακλείου. Πορείες διαμαρτυρίας, αλλά και επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα είχαμε στον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, τα Χανιά και στη Ρόδο.


Κλειστά σχολεία-πανεπιστήμια

Κλειστά θα μείνουν την Τρίτη τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά την απόφαση ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία αλλά και την μεταγενέστερη απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Εως και την Τετάρτη θα μείνουν κλειστά το πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πολυτεχνείο,το Πανεπιστημιο πειραιως, η Πάντειος, η ΑΣΟΕΕ και τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: